Programma helpt plv. VD’s van buiten DJI te landen in hun functie

Daar zit je dan, als nieuwe DJI’er op de stoel van plaatsvervangend vestigingsdirecteur (VD). De kneepjes van het leidinggeven ken je, maar hoe werkt het allemaal in de DJI-omgeving? In een nieuw programma van het Opleidingsinstituut DJI maken zij kennis met onderdelen van de DJI-context die juist voor hun functie van belang zijn.

Het maatwerktraject is ontwikkeld naar aanleiding van een vraag uit PI Haaglanden. Senior trainer Hilde: “Super fijn om deze groep bij elkaar te hebben. Alle deelnemers zijn enthousiast en betrokken. Sommigen zijn DJI’ers die uit een andere functie zijn doorgestroomd, maar ook zij hebben in hun nieuwe functie andere kennis nodig van de DJI-omgeving. Afgelopen september is het programma gestart.”

9 dagen, 9 thema's

In een klein jaar komt de groep 9 dagen bij elkaar voor telkens een ander thema. Het D&R-proces, werk in een gedwongen kader, detentierecht, veiligheidsbewustzijn, moreel beraad, netwerksamenwerking en ketenregie staan onder meer op het programma.

"Als je van buiten komt, heb je geen idee"

Na tien jaar teamchef bij de politie te zijn geweest en een korte tussenstop in de GGZ wilde Lonneke toch weer een rol in het primaire proces in een dynamische werkomgeving. Sinds 1 oktober is ze plv. vestigingsdirecteur in een PI met veel verschillende regimes én de gewenste dynamiek.

“Ik heb het enorm naar mijn zijn. Ik ben wel superblij met het aangeboden programma, want als je van buiten komt, heb je echt geen idee van bijvoorbeeld detentierecht en het D&R-proces. De inhoudelijke kennis die de trainers brengen, helpt je te landen in je functie. Er zijn nu vier trainingsdagen voorbij en gaandeweg koppelen we de theorie steeds meer aan de praktijk, doordat we in onze functie groeien. Het contact met de andere deelnemers is ook heel welkom, want zij brengen ervaring uit hun PI mee.”

Nu Lonneke toch vertelt, ben ik ook benieuwd naar verschillen tussen DJI en de politie. “Bij DJI werk je echt binnen de muren, met slechts een heel klein deel van de doelgroep van de politie en je hebt veel langer contact met de ‘doelgroep’.” En de overeenkomsten? “Dat is absoluut de grote verbondenheid met de organisatie: medewerkers hebben lange dienstverbanden. En net als bij de politie hebben DJI-medewerkers volop ideeën hebben over hoe het beter kan.”

"De trainers hebben veel specifieke kennis over thema's waar ik in mijn functie mee te maken krijg"

Eric is sinds kort plv. vestigingsdirecteur maar heeft al een lange historie bij DJI. Eerst als hoofd educatie & vorming in een PI en daarna 16 jaar onder meer als accountmanager GW op het hoofdkantoor. “Ik heb lang op afstand van het primaire proces gestaan en zit er nu weer middenin. Het mooiste van zo’n uitvoeringsorganisatie vind ik het feit dat collega’s echt voor elkaar staan. Dat is nog net zo sterk als vroeger.”

Wat brengt het programma een doorgewinterde DJI’er? “Ik heb veel aan deze leerweg. De trainers hebben veel specifieke kennis over de verschillende thema’s waar je in mijn functie mee te maken krijgt. Daarnaast hoor je van gelijkgestemden hoe zaken in hun PI zijn georganiseerd en misschien uitgeprobeerd. Dat wederzijds delen is leerzaam. En het is fijn om een netwerk met andere beginnende plv. VD’s te hebben, want zij staan voor dezelfde uitdagingen. De groep is ook een rijke mix van mensen met dezelfde rol en targets maar verschillende perspectieven, achtergronden en ervaringen, bijvoorbeeld van de politie en het zorgdomein. Dat is interessant.”

De groep heeft nog vijf bijeenkomsten te gaan. “Ik zie dat we steeds meer ervaren worden in onze rol en beter zien waar de uitdagingen liggen. De laatste bijeenkomst kijken we samen met onze vestigingsdirecteuren terug op de leergang. Daar kijk ik naar uit. Ik ben benieuwd naar alle ervaringen en hoe de VD’en denken over een eventueel vervolg daarop.”

Deelnemers nieuwe plaatsvervangende vestigingsdirecteuren.
Beeld: ©Opleidingsinstituut DJI
De deelnemers met Eric in het midden en Lonneke rechtsboven.