Serious game: vaardigheden ontwikkelen tijdens interactieve training

Met de interactieve serious game van het Opleidingsinstituut DJI trainen medewerkers van DJI niet alleen vaktechnische vaardigheden, maar leren ze ook om nóg beter samen te werken als team. Op een trainingslocatie van het Opleidingsinstituut (de fictieve PI Plettenburg) worden ze uitgedaagd om binnen een bepaald tijdsbestek alle opdrachten uit te voeren. Trainer Rogier ziet de effecten van deze innovatieve lesvorm. “Om de game succesvol te doorlopen heb je niet alleen beroepsvaardigheden nodig, maar moet je ook goed communiceren met elkaar.”

Trainer Rogier van het Opleidingsinstituut observeert de serious game vanuit de controlekamer.
Beeld: ©Opleidingsinstituut DJI

De trainingslocatie van het Opleidingsinstituut in Nieuwegein is van alle faciliteiten voorzien om de serious game ‘Penitentiaire scherpte’ uit te voeren. Zo is er onder meer een cellencomplex in het pand en een luchtplaats op het terrein. 

Vaardigheden

De game begint met een videoboodschap van de directrice van ‘PI Plettenburg’. Daarna gaat de timer aan en wordt de groep meteen aan het werk gezet met de eerste opdracht. Trainer Rogier heeft vanuit de controlekamer zicht op de uitvoering. “Je ziet dat er direct een knop omgaat bij de deelnemers en dat ze meteen helemaal in het spel zitten. In de game zitten verschillende opdrachten waarmee ze hun vakkennis en vaardigheden (zoals de bejegening van een justitiabele) opfrissen. Een ander belangrijk element is de communicatie onderling in het team. Werken ze efficiënt samen? Worden de werkzaamheden goed gecoördineerd? Dit zijn allemaal zaken waar ik op let en waar we na afloop met de hele groep op reflecteren. De evaluatie is een belangrijk onderdeel van de training. We blikken terug op hoe het is gegaan: zijn procedures goed uitgevoerd? Heeft iedere deelnemer zelf de juiste beslissingen genomen? Is er veilig gewerkt? Als observator kan ik ze tips meegeven voor de praktijk.”

Doelgroep

De doelgroep voor de training is breed. Dit kunnen PIW’ers zijn die net een paar jaar bij DJI werken, maar ook medewerkers die al langer in dienst zijn. Aangezien het in de game ook draait om teambuilding is de training interessant voor meerdere functiegroepen binnen DJI (zoals leidinggevenden). Rogier adviseert in beide gevallen om vooraf zowel op deelnemer- als op teamniveau leerdoelen te stellen. 
De training zelf neemt één dag in beslag. Een groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers en wordt opgesplitst in twee teams. Het ene team begint met de game, terwijl het andere team onder leiding van een andere trainer aan de slag gaat met een interactieve braingame en het oefenen van praktische vaardigheden. Na de lunch wisselen de teams. 

Gedragsverandering

“Het mooie van de serious game is dat deelnemers niet alleen een toffe dag hebben en gegarandeerd met een glimlach naar huis gaan, maar dat er ongemerkt nog veel meer is gebeurd”, aldus Rogier. Hij werkt al 25 jaar als trainer op het gebied van veiligheid. Sinds 2020 is hij in deze rol werkzaam voor het Opleidingsinstituut DJI. In die periode was de serious game net in ontwikkeling. Het concept voor deze lesvorm sprak hem meteen aan. Rogier studeerde Toegepaste Psychologie en voltooide onlangs een masteropleiding Serious Gaming aan NHL Stenden. “Wat mij mateloos fascineert is dat je met zo’n game (onbewust) kan zorgen voor gedragsverandering. Het lijkt misschien of je alleen maar bezig bent met een spel, maar er gebeurt ongemerkt veel meer. Deelnemers worden uitgedaagd om anders te denken, om vaardigheden te ontwikkelen en om samen te werken. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren is voor mij het mooiste wat er is!” 

Interesse in deelname aan de serious game? Kijk voor meer informatie op het leerportaal Sophie.