IBT-trainer Ingrid: 'Je moet echt een teamspeler zijn'

Met passie en bevlogenheid werken de trainers van het Opleidingsinstituut DJI dagelijks aan het vakbekwaam houden van DJI-medewerkers. Ingrid geeft onder meer trainingen aan DJI-medewerkers die in het Interne Bijstandsteam (IBT) aan de slag gaan. In deze 8-daagse opleiding komen praktijk en theorie samen. Deelnemers ontwikkelen alle vaardigheden die nodig zijn om als eenheid op te treden tijdens calamiteiten. “Wat mij de meeste voldoening geeft is om te zien hoe deelnemers gedurende de week groeien.”

Deelnemers van de training voor het Interne Bijstandsteam oefenen de celprocedure onder leiding van een trainer.
Beeld: ©Opleidingsinstituut DJI

De IBT-training is op een locatie van het Opleidingsinstituut in Nieuwegein. Op het terrein is er alle ruimte om procedures te oefenen: er is onder andere een cellencomplex, een luchtplaats en een hindernisbaan. Vandaag lopen we een dag mee met trainers Ingrid en Eric. 

Mindset

“Op het buitenterrein verwelkomen we de groep mannen en vrouwen. Hier starten we direct met een warming-up. De IBT-training is intensief en er wordt veel van deelnemers gevraagd. Daarom is het belangrijk om ’s ochtends de spieren goed op te warmen. De warming-up stem ik altijd af met mijn collega en samen kijken we of het past in wat we daarna gaan doen. Het is belangrijk om alvast in de sfeer van de les te komen en met een goede mindset de training te beginnen”, vertelt Ingrid. 

Celprocedure

In de training is er aandacht voor diverse procedures, zoals de celprocedure. “De deelnemers moeten voldoende bagage hebben om (bijvoorbeeld) een justitiabele op een veilige manier van de ene plek naar de andere te brengen. Als trainer sta ik tijdens een oefening zelf in de cel om kritisch te observeren hoe het team in actie komt: hoe benaderen ze de justitiabele? Weten ze iemand op een veilige manier uit de cel te begeleiden? We leren deelnemers om de situatie iedere keer opnieuw goed te ‘lezen’.”
De IBT-training wordt altijd door twee opleiders gegeven. “We houden ervan om hard te werken en verwachten dat ook van de groep. We letten daarbij niet alleen op de manier waarop deelnemers de procedures volgen, maar ook op de groepsdynamiek. Deelnemers moeten aan zelfreflectie doen, goed kunnen luisteren en openstaan voor feedback. Niet alleen van ons, maar ook van mede-IBT’ers. Je moet echt een teamspeler zijn om dit werk te doen.” 

Voldoening

Ingrid werkt sinds 2002 bij DJI. In eerste instantie als sportinstructeur bij een PI en later als trainer/docent bij DV&O. Vier jaar geleden maakte ze de overstap naar het Opleidingsinstituut DJI, waar ze onder andere IBT-trainingen geeft. “Wat mij de meeste voldoening geeft is om te zien hoe deelnemers gedurende de week groeien. Daar word ik echt blij van. Dat er na afloop van een training een groep IBT’ers staat die ingezet kan worden. Dan denk ik bij mezelf: dat hebben wij toch maar mooi neergezet.”