Rijksbeveiligers getraind voor uitdagende werkcontext bij IND Ter Apel

De onvoorstelbare beelden van de mensenmassa’s rondom de IND-locatie in Ter Apel domineerden wekenlang het nieuws. Asielzoekers voor de hekken, slapend op de grond of wie geluk had in een in allerijl opgezette tent, op zoek naar geluk of veiligheid. Te midden van deze emotionele chaos zetten de Rijksbeveiligers zich klokje rond in voor orde en veiligheid. Een grote uitdaging en beproeving. Operationeel manager beveiliging Marcel van de Rijksbeveiliging (RBO) sloeg het gade en besloot dat zijn mensen geholpen zouden zijn met extra training. Hij legde contact met het Opleidingsinstituut DJI. Vier groepen - 43 medewerkers -  hebben hun vierdaagse training inmiddels afgerond. Ze zijn enthousiast!

Training
Beeld: ©RBO / RBO
In de training

Marcel schetst allereerst nog wat context. “Vanuit het COA komen de mensen naar het IND-kantoor in Ter Apel. Hier start een 8-daags gehoor waarbij de IND’ers de hele reis van de asielzoekers uitpluizen. De asielzoekers overnachten dan in door het COA verzorgde slaapplaatsen. Afgelopen zomer zijn we echter verrast door een heel andere situatie die ook voor de rijksbeveiligers ongekend was. Ze werden dagelijks bedreigd, uitgescholden en bespuugd. En hoe ervaren je ook bent en hoe goed je ook je best doet, dat vergt echt het uiterste van je. Je wilt niet dat iemand opeens flipt en door het lint gaat. Ik weet nog van mijn tijd bij DJI dat de medewerkers daar goed worden getraind in het omgaan met agressie en intimidatie en bijvoorbeeld ook drugsherkenning. Dat zou onze mensen ook enorm helpen, nu en later en niet alleen in Ter Apel.”

"Je wilt niet dat iemand opeens flipt en door het lint gaat"

Specifieke opleidingsbehoefte

Trainer Roos en relatiebeheerder Daniëlle van het Opleidingsinstituut DJI zijn met Marcel in de opleidingsbehoefte gedoken om vervolgens met een maatwerkprogramma te komen. Roos vat het samen: “Verbale agressie en (gewelds)incidenten. Taalbarrières en culturele verschillen die het aangaan van een gesprek bemoeilijken. Geen bevoegdheid om fysiek te mogen ingrijpen. Juist onder deze omstandigheden is het extra van belang dat je goed in staat bent tot (non)verbale de-escalatie. In 90 procent van de gevallen zijn woorden overigens de oplossing en bij slechts 10 procent is fysiek ingrijpen nodig. Ook was er behoefte aan het beter leren herkennen van de verschillende drugssoorten en de effecten hiervan, omdat er geregeld drugs werden aangetroffen. Om psychisch en fysiek gezond te blijven in dit uitdagende werk, was ook een training in mentale veerkracht wenselijk.”

"Ze dachten dat hun spanning niet zichtbaar was"

Divers vierdaags programma

Hierop is een vierdaags programma ontwikkeld dat de beveiligers kennis, vaardigheden en handvatten biedt voor hun uitdagende werk. Roos: “Een dagdeel over drugsherkenning (Wat kun je tegenkomen en hoe grijp je op de juiste manier in?), een dagdeel over mentale veerkracht (Hoe blijf je gezond in je werk?), een dag over verbale de-escalatie en verschillende gesprekstechnieken en tot slot twee dagen over omgaan met geweldsituaties, waarbij het voornamelijk ging over het behoud van zelfcontrole in spanningsvolle situaties.”

Confrontatie met zichzelf

Intussen zijn vier groepen beveiligers getraind. Marcel hoort enthousiaste reacties. “Bijvoorbeeld over het oefenen met de acteur en de confrontatie met hun eigen spanning op film. Ze dachten dat hun spanning niet zichtbaar was, maar zagen die toch bijvoorbeeld in hun handen of gezicht. Nu ze dat weten, letten ze daar extra op. De ademhalingsoefening gebruiken ze ook al. Om rustig te blijven of worden. Drugsherkenning blijft wel lastig overigens.” Lovende woorden zijn er ook over Roos. “De medewerkers voelden zich vrij en veilig in de training. Wie ergens mee zat, durfde dat te uiten, desnoods onder vier ogen. Zo kon iedereen verder.”

Vervolg

Krijgt dit programma elders binnen de Rijksbeveiliging een vervolg? Marcel: “Wellicht. Deze training slaat goed aan en we gaan zeker bespreken of andere werklocaties van de medewerkers van de Rijksbeveiliging ook baat zouden hebben bij een training in specifieke kennis en vaardigheden.”