Aan tafel...actie!

We doen het allemaal geregeld: discussiëren aan de hand van post-its of stellingen op een flap. Meestal tijdens een teamdag of een cursus op de hei. Anno 2021 kan dat veel swingender. Dat weten we sinds we beschikken over interactieve tafels.

Burg staat aan het hoofd van de interactieve tafel
©Burg │ Opleidingsinstituut DJI

Gamification is het antwoord

Het begon een jaar of vijf geleden bij de jeugd. Daar sloot een behandelmethodiek niet goed aan op de behoefte, waardoor men zich afvroeg hoe je de jeugdige justitiabele beter kunt betrekken bij de behandeling. Het antwoord was gamification. Discussie in een spelvorm, maar dan wél vertaald naar de moderne eisen, waarbij gedachten worden geprikkeld door techniek vol flitsende filmpjes en doordachte stellingen. Burg de Man had eigenlijk het hele concept al in z’n hoofd: een grote tafel waar alles op geprojecteerd wordt en waar iedere deelnemer enthousiast wordt om mee te doen. Een tafel die zorgt voor interactie. Allemaal tegelijkertijd openlijk een antwoord selecteren en niet om de beurt. En er dan vervolgens over praten.

'De tafel is slechts een hulpmiddel om je doel te bereiken. De techniek gebruik je om indruk te maken. Het belangrijkste van de tafel is degene die de discussies in goede banen leidt'

Het programma wordt geprojecteerd op de interactieve tafel
©Burg │ Opleidingsinstituut DJI

De techniek is maar bijzaak

Daarmee is de magie van onze interactieve tafel nog niet compleet. Het succes van de interactieve tafel zit hem eigenlijk in het leiden van een discussie. Of zoals Burg zegt: “De tafel is slechts een hulpmiddel om je doel te bereiken. De techniek gebruik je om indruk te maken. Het belangrijkste van de tafel is degene die de discussies in goede banen leidt. Om met het middel te kunnen werken, heb je skills nodig. Het vermogen om door te kunnen vragen en vaardigheden om een stap opzij te doen als de discussie daar om vraagt bijvoorbeeld.” Dat laatste werd haarfijn duidelijk, toen  Burg was gevraagd om met de tafel een discussie over samenwerking glans te geven. Zou je een collega helpen als ‘ie in nood zat? Ze knikten allemaal, behalve één. Die legde uit geen steun te hebben gehad toen zijn organisatie in zwaar weer verkeerde. Burg: “Op zo’n moment moet je weten wanneer je moet zwijgen en hoef je slechts een stapje terug te doen. De discussie die daar destijds ontstond, werd volgens deelnemers wel het hoogtepunt van de tweedaagse.”

Van concept tot tafel

De uitwerking van zo’n prachtconcept gaat niet zonder slag of stoot. Met alleen een stuk bewerkt hout waar een beamer aan zit vastgeschroefd, heb je nog geen interactieve tafel. Je moet ook content verzamelen en deze vangen in een vorm die tot de verbeelding spreekt. Het begint met de analyse van het probleem. Talloze ontwerpkeuzes over de vragen, de stellingen, de mate van interactie, het beeldmateriaal en alles wat er verder aan grafisch materiaal bij komt kijken, leidt uiteindelijk tot een product dat op de tafel wordt gebeamd.

'Op zo’n moment moet je weten wanneer je moet zwijgen en hoef je slechts een stapje terug te doen. De discussie die daar destijds ontstond, werd volgens deelnemers wel het hoogtepunt van de tweedaagse'

Succesvol

Als je vaker en vaker wordt gevraagd om met de tafel langs te komen voor volwassen gezelschappen, dan krijg je vanzelf de overtuiging dat de tafel naast jeugdigen ook geschikt is voor andere doelgroepen, dan moet het concept wel succesvol zijn. Om die reden demonstreert Burg met regelmaat dit succesverhaal op beurzen. Logisch dat men momenteel nadenkt over de productie van extra tafels, zodat het middel meer kan worden ingezet bij lesprogramma’s. Daarvoor zijn automatisch ook meer geschikte discussieleiders nodig. Die gaat Burg nu opleiden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatieonderdeel?
► Neem dan contact met ons op.