J&V-brede Basistraining Vertrouwenspersonen

Het OI heeft deze zomer voor het eerst een J&V-brede basistraining voor Vertrouwenspersonen (VP-er) verzorgd. De elf deelnemers waren afkomstig van de Bestuursdienst J&V, het COA, het WODC, de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en het LEV (Landelijke Eenheid Vertrouwenswerk J&V).

Een gesprek tussen medewerker en vertrouwenspersoon onherkenbaar in beeld gebracht
Beeld: ©Bart van Vliet / Mediatheek Rijksoverheid

Programma op maat

In vier dagen zijn zij voorbereid op een functie als Vertrouwenspersoon Integriteit en Ongewenste Omgangsvormen. De opleiding lijkt in de basis op de reguliere training, maar het vertrouwenswerk is bij elke organisatie (DJI/COA/RvdK/BD/OM) anders geregeld. Ook is de doelgroep van deze training anders. Om aan te sluiten bij het niveau en de context van deze deelnemers is het programma flink aangepast.

Deelnemers enthousiast

Trainer Jolanda Bource van het OI is tevreden met het resultaat. “De deelnemers waren heel enthousiast over de opleiding. Ze hebben in korte tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn er klaar voor om als vertrouwenspersoon aan de slag te gaan. Er is echt een mooie vertrouwde groep ontstaan en dat is bijzonder, temeer daar we drie van de vier dagen online hebben gedaan. De groep hoopt op een vervolg in de vorm van een terugkomdag, om na een half jaar ervaringen uit te kunnen wisselen. Het zou echt mooi zijn als we deze opleiding vaker kunnen verzorgen.”