Sander volgde de Basisopleiding DJI: “Het zijn boeiende lessen”

Om aan de slag te kunnen in een penitentiaire inrichting volg je bij voorkeur of zo snel mogelijk een basisopleiding. Daarin leer je de detentiespecifieke kennis en vaardigheden die je voor jouw functie nodig hebt. Onze collega Sander heeft de Basisopleiding DJI tot piw’er en arbeidsmedewerker gevolgd. Hij is medior piw’er in de VRIS-inrichting in Ter Apel. We vroegen naar zijn ervaringen.

Geleidelijk leren

Sander zette zich schrap voor de basisopleiding met drie weken online les en drie weken fysiek-contactonderwijs. “Heel eerlijk leken mij de eerste drie weken zwaar te gaan vallen, maar ze waren interessant en ook fijn om te volgen. Ik had de verwachting zwaar overbelast te worden met penitentiaire wetten bijvoorbeeld, maar dit werd op een mooie geleidelijke manier gebracht. Ter voorbereiding kan je in Sophie, het online leerportaal, alles vinden. Hierin staat het rooster, welke trainingen je gaat volgen, hoelaat je online verwacht wordt, het lesmateriaal. De hoeveelheid viel mij mee. Het was overzichtelijk om het juiste materiaal bij de juiste les te vinden.”

Online dynamiek en humor

Online inchecken om vervolgens deel te nemen aan de opleiding is toch nog even schakelen voor de meesten. In verband met het coronavirus, vinden de lessen zoveel mogelijk online plaats. Sander moest wennen, maar had gauw de smaak te pakken. “Ik ervaarde dat het wel anders is dan elkaar fysiek ontmoeten, maar merkte dat er al snel een dynamiek ontstond met z’n negenen na de eerste dag van de opleiding. Je voelt elkaar steeds beter aan. Via de webcam behoud je ook de humor die je in een fysieke klas ook zou hebben. Door de ervaring van de trainers binnen de justitiële wereld zijn de presentaties en de lessen heel boeiend en leuk om te volgen. We hebben online ook gewerkt met acteurs, een mooie ervaring. De situaties worden erg goed nagebootst. Je merkt dat je ook allemaal voor hetzelfde doel gaat, namelijk het werken in een Inrichting.”

De werkvloer op

Na drie weken online les, is het tijd om afscheid te nemen van je studiegenoten en aan de slag te gaan. Sander was al even werkzaam op de afdeling voordat hij aan zijn opleiding begon. “Ik vond het heel fijn om weer de werkvloer op te gaan. Je eigen vertrouwde omgeving en de jongens van je afdeling. Dat mis je wel als je weg bent voor de opleiding. Ongemerkt neem je veel geleerde kennis mee naar je eigen inrichting. Bijvoorbeeld bij het herkennen van ABC-gedrag en wat je hier mee kan doen. De opleiding was leuker dan ik had verwacht. Ik ging al met veel plezier naar mijn werk, maar nu met nieuwe extra kennis en motivatie!” Het tweede deel van Sanders opleiding, namelijk drie lesweken op locatie, is in verband met de coronamaatregelen uitgesteld.

Opleidingsinstituut DJI

Medewerkers die nieuw in dienst treden bij DJI of doorstromen naar een andere functie doen met een Basisopleiding DJI de benodigde kennis en vaardigheden op.  

Wil je meer weten over deze opleidingen? Blader dan eens door de Opleidingsgids.