Madelon volgde de Basisopleiding DJI: “Ik verloor geen seconde mijn aandacht”

Voordat je aan de slag gaat in een gevangenis volg je bij voorkeur of zo snel mogelijk een basisopleiding gericht op jouw functie. Onze collega Madelon volgde de Basisopleiding DJI tot piw’er en arbeidsmedewerker. Met die opleiding kon ze aan de slag op de arbeidszaal als werkmeester in de PI Heerhugowaard. Ze vertelt over haar opleiding en start.

Collega Madelon belt met vaste telefoon.

Online en praktijk

De basisopleidingen DJI geven nieuwe medewerkers detentiespecifieke kennis en vaardigheden die zij voor hun functie nodig hebben.

Zo’n opleiding duurt 6 à 7 weken en is verdeeld in blokken.

Madelon vindt dit wel handig: “Je volgt dan eerst 3 weken online theorielessen en BHV gericht op de DJI-setting. Daarna word je 3 weken ingewerkt op de afdeling waar je bent aangenomen. De laatste 3 weken bestaan uit Beveiliging praktijk en Elementaire zelfverdediging. De onderdelen die niet online kunnen, zoals examens en praktijklessen, volg je op locatie. In mijn geval was dat in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk, maar de locaties zijn verspreid over het hele land. Het grote voordeel van online les krijgen, is de reistijd. Ik kon gewoon naar beneden, mijn laptop opstarten en gaan met die banaan! Dit scheelde me zeker 1,5 à 2 uur rijden.”

Interessante materie

Samen met 10 andere studiegenoten uit het hele land volgde Madelon de online theorielessen. “In het begin dacht ik dat het erg veel theorie was, maar gaandeweg viel het alles mee. Er worden regelmatig pauzes ingelast waardoor je weer even kan opladen. Daarnaast vond ik de stof, zoals Stoornis & Delict, Penitentiair Recht en Radicalisering, erg interessant.. Ook de manier van lesgeven hielp hierbij. Er werden veel voorbeelden besproken vanuit de praktijk. Het bleef gewoon boeien, ik verloor geen seconde mijn aandacht!”

Gevaarlijke praktijk

 “Je krijgt Beveiliging praktijk en Elementaire zelfverdediging. Dit betekent leren boeien, je verweren bij een aanval met een scherp voorwerp, hoe je los moet komen zodra je wordt vastgepakt en goed weten welke pijnprikkels je moet geven. Ook bij de Brand DJI specifiek leer je bijvoorbeeld wat je moet doen als een gedetineerde in zijn cel zit waar brand ontstaat. Hierbij gebruiken ze rook en licht met geluid. Het vraagt geestelijk, maar lichamelijk soms ook veel. Je hoeft echt geen topsporter te zijn voor de basisopleiding, toch is een goede conditie wel belangrijk. Dat is al belangrijk als je wordt aangenomen als je de Fysieke Vaardigheidstoets moet halen. Als je deze redt, red je de rest qua conditie zeker. Heel sterk hoef je niet te zijn, je koppie is veel belangrijker.”

Bijzondere tijd

Naast het volgen van de lessen, spelen de leraren en studiegenoten ook een belangrijke rol tijdens de opleiding. Madelon wist niet wat zij hiervan kon verwachten. “In het begin denk je spannend, wie zijn de anderen? Maar ik had echt een topklas. De klik was er direct. We hebben met elkaar gelachen, maar ook minder leuke dingen gedeeld. We konden echt op elkaar rekenen. Ook hadden we een goede groepsdocent bij wie we met al onze vragen terecht konden. De tijd is voorbijgevlogen en het was eigenlijk jammer dat de opleiding voorbij was, omdat je elkaar niet meer zo snel zal zien. Wel hebben wij nog steeds een groepsapp, dit is erg leuk!”

Certificaat op zak

En dan heb je de opleiding afgerond en ga je met een certificaat op zak weer aan de slag. Voor Madelon een mooi vooruitzicht. Ik had er ontzettend veel zin in, ook omdat ik gek ben op mijn werk en benieuwd was hoe het met iedereen zou zijn. Eenmaal op de werkvloer merk je dat er in drie weken tijd ontzettend veel kan veranderen, zoals het verloop van gedetineerden. Ik vind het leuk om direct toe te passen wat ik heb geleerd, bijvoorbeeld Motiverende gespreksvoering. Het is gewoon ontzettend belangrijk hoe je iemand benadert en beantwoordt. Wat gij niet wilt wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!”

Opleidingsinstituut DJI

Wil je meer weten over de Basisopleidingen DJI of andere trainingen die het Opleidingsinstituut DJI aanbiedt? Neem dan een kijkje in onze Opleidingsgids.