Online onderwijs op grote schaal gestart

Deze week is voor het eerst op grote schaal online onderwijs gestart bij DJI. Alle opleidingen die online kunnen worden verzorgd - in plaats van in een klaslokaal - worden nu met online bijeenkomsten gegeven.

Dit gebeurt via de BigBlueButton, een open source-tool die speciaal is ontwikkeld voor effectief onderwijs en wereldwijd wordt gebruikt door onderwijsinstellingen.

De afgelopen weken hebben het Opleidingsinstituut en het SSCI er samen voor gezorgd dat de BBB live kon voor DJI en het volume aan opleidingen (tot 30 groepen per dag!) dat hier wordt gegeven.

DJI heeft hiermee de primeur binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tegelijkertijd zijn alle opleidingen waarvoor dit mogelijk is omgebouwd naar een mix van online bijeenkomsten, opdrachten, e-learning en fysieke aanwezigheid in een klaslokaal met 1,5 meter afstand voor modules die niet online kunnen worden gegeven. Met dit ‘nieuwe leren’ kan DJI naar behoefte blijvend zijn voordeel doen.

Veel interactie en afwisseling

Wekelijks starten diverse groepen met een Basisopleiding DJI. Sr. opleiders Hilde van Roekel en Dy-Anne Holland gaven de aftrap voor de Basisopleiding DJI tot casemanager.

Hilde: 'Het was nieuw en spannend, zowel voor de deelnemers als ons. We hebben de deelnemers in de week ervoor uitgenodigd voor een online koffiemoment in de BBB om alvast kennis te maken met de tools. Daardoor konden we de week erna mooi om 09.00 uur starten. Eén van de deelnemers had geen geluid. Verder liep alles soepel.'

'De deelnemers gaven aan bang te zijn voor een chaotische bijeenkomst. Ten onrechtë, zo bleek. De les verliep gestructureerd en overzichtelijk. De BBB biedt ook veel mogelijkheden voor interactie en afwisseling, wat alle betrokkenen goed beviel. Je kunt bijvoorbeeld in groepen uiteen en daar in kleiner verband verder praten. Met de chatfunctie kan iedereen vragen stellen of antwoord geven. Gedeelde notities is heel handig als collectieve naslag van de les. Je kunt met zijn allen een filmpje bekijken. Het was overigens ook gewoon gezellig in de klas met ruimte voor een grap en een goede kennismaking.'

Contact houden met de groep

Werken met de BBB brengt ook wat uitdagingen met zich mee, vertelt Hilde. 'Als trainer hou je in de gaten of iedereen er nog bij is en of ze je kunnen volgen. Dat moeten we nu uit al die kleine schermpjes met koppies proberen op te maken. Volgende keer gebruik ik twee schermen: één voor de beeldjes van de deelnemers, waardoor je iedereen beter ziet. Voor de deelnemers was het soms een uitdaging om hun aandacht bij de les te houden, omdat zij thuis konden worden afgeleid.'

Alles bij elkaar is Hilde enthousiast over deze eerste ervaring met online bijeenkomsten. 'Bovendien waren de casemanagers vooral heel blij dat de opleiding was gestart. Ze zijn relatief nieuw in hun functie en hadden veel behoefte aan lesstof.'