Leren op afstand blijkt prima te werken

Het is even schakelen, maar blijkt in de praktijk prima te werken, zo getuigen de deelnemers die op afstand doorgaan met hun leeractiviteit.

Deelnemer Sharon, DJI-leidinggevende: 'Voor mij was het op afstand coachen de eerste minuut met facetime vreemd, maar dat verdwijnt en dan voelt het gewoon alsof je bij elkaar aan tafel zit.'

'In deze tijden is het een fijne manier om met elkaar in gesprek te zijn. Het coachen wordt er niet anders van.'

Coach/trainer Raymond Evers was verrast over deze nieuwe ervaring: 'Ik merkte dat je zo heel snel met iemand in contact bent en nog scherper luistert.'

'Zo coach je nog bewuster. Het gaat als vanzelf, alsof iemand tegenover je zit. Het is heel fijn om weer bezig te zijn en geeft veel energie.'

MKOB omgebouwd naar online programma

Sr. opleiders Danielle Lodder en Eefje Veenvliet hebben de Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden omgebouwd naar een online programma. Samen verzorgen zij deze opleiding. In het programma wisselen plenaire blokken met theorie, casuïstiek, opdrachten, feedback en reflectie af met blokken waarin de deelnemers aan de slag gaan met groeps- en individuele opdrachten. Allemaal met online meetings.

'Ik zie meer kansen en mogelijkheden'

Danielle vertelt over deze nieuwe ervaring: 'Ik vond het spannend om online te gaan met de opleiding. Het is nieuw, het vraagt andere dingen van de trainer en ik had het nog nooit gedaan. Maar het was ook een opluchting om weer met mijn vak bezig te zijn. Het ontwikkelen van het programma, het bouwen van de leeromgeving en de interactie met de deelnemers maken mijn werk leuk. Daar krijg ik energie van. Dat was wel welkom na de paar weken waarin alles stil lag. Gelukkig staan Eefje en ik met zijn tweeën voor deze groep. We konden de online meetings samen vormgeven en de taken tijdens de meeting verdelen. Bij online leren wordt er een groter beroep gedaan op het individueel en horizontaal leren en de groep is heel gemotiveerd. Mijn kijk op online leren is veranderd. Door het te doen, krijg je er een beter beeld bij. Ik zie meer kansen en mogelijkheden voor de toekomst.'

'Blij dat de opleiding doorgaat'

Ook voor de deelnemers is het een nieuwe ervaring. Lucinda is teamleider in de PI Arnhem en heeft eerder diverse klassikale trainingen bij het OI gevolgd. Ze is enthousiast over deze nieuwe vorm. 'Allereerst ben ik heel blij dat de opleiding doorgaat. We hebben nu twee lesdagen achter de rug en het is superleuk. Het is een heel andere setting waarmee je ook gelijk iets van elkaar als persoon ziet in de thuisomgeving. Dat vind ik waardevol, want we geven elkaar ook feedback en reflecteren, wat ook persoonlijk is. Verder is deze werkvorm heel effectief. Er zijn geen onderonsjes die je klassikaal wel kunt hebben en die dan ruis geven. Als je iets wilt zeggen, steek je je hand op. Het is dus gestructureerd, rustig en overzichtelijk.' Lucinda mist wel het netwerken. 'Normaal heb je koffiegesprekjes tussendoor, maar nu lopen we allemaal naar ons eigen apparaat. Dat is wel jammer.'

Ook deze middenkaderopleiding is geopend door een DJI-directeur: André Aarntzen van PI Vught. Hij heeft de deelnemers meegenomen in de opdracht van DJI en de vertaling gemaakt naar leiderschap. Als leidinggevende moet je het kernproces goed kunnen overzien en jouw medewerkers hierin meenemen. Hierbij is het belangrijk om over de grenzen van jouw eigen afdeling heen te kunnen kijken en de gezamenlijke opdracht voor ogen te houden.

Vanaf 1 juni bieden we zoveel mogelijk leeractiviteiten online aan. Online is bijvoorbeeld een combinatie van e-learning en virtual classroom.